Home » ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ!

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ!

Επισκεφθείτε την Σίκινο για ήσυχες διακοπές, μακριά από τα κοσμικά και θορυβώδη μέρη. Στις παραλίες της θα περάσετε αξέχαστες ώρες χαλάρωσης απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Περπατώντας στα σοκάκια της Χώρας θα ταξιδέψετε στις γειτονιές του ονείρου…

Η Σίκινος αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού τόσο για την διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του νησιού, την προστασία της φύσης και των ανθρώπων του από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη όσο και για την ενθάρρυνση του εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικού, περιπατητικού, επιστημονικού, οικοτουρισμού κλπ).

Στην Αλοπρόνοια και στη Χώρα λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες του νησιού, καθώς και ταβέρνες και μπαρ.

Η Σίκινοςείναι μικρό νησί στις νότιες Κυκλάδες με περίπλου 17 ναυτικών μιλίων και πληθυσμό 238 κατοίκων.

Έχει μήκος 14 χιλιομέτρων και καταλήγει σε δυο κύρια ακρωτήρια: Του Μάλτα στα ΒΑ, 4 ναυτικά μίλια από το νησί της Ίου και του Κάστελλου ή Καρά στα ΝΔ, 5 ½ μίλια από το νησί της Φολεγάνδρου. Προέκταση του Κάστελλου είναι τα μικρά νησάκια Καλόερος και Κάραβος. 1½ μίλι δυτικά του Κάραβου είναι το ακατοίκητο νησάκι της Καρυώτισσας ή Καρδιώτισσας, η Λάγουσσα (Λαγούσσα) των αρχαίων.

Ο Τρούλος, με ψηλότερη κορυφή την Πόστα (600 μ.), βρίσκεται στο μέσο του νησιού και από την αρχαιότητα είναι καλλιεργημένος με αμπέλια. Η θέα ολόκληρου του νότιου Αιγαίου από εκεί είναι μοναδική, ιδιαίτερα τις λίγες μέρες που στον ορίζοντα αναδύεται και η επιβλητική μορφή της Κρήτης. Το χειμώνα και την άνοιξη η βόρεια πλευρά του νησιού με τα αρχαία μονοπάτια μεταμορφώνεται σε σπάνιο βοτανικό κήπο με αγριολούλουδα. Στη νότια υπάρχουν συστάδες από φίδες, υπολείμματα των κέδρων που στόλιζαν παλιότερα το νησί.

Η Σίκινος κατοικείται από την Προϊστορική Εποχή. Οι κοινωνίες που έζησαν πάνω της ήταν πάντοτε μικρές και ευάλωτες στις εξωτερικές, κυρίως, επιδράσεις. Μέχρι πριν από λίγες γενιές, η τύχη τους βρισκόταν στη διάκριση των βασιλιάδων της θάλασσας, όλων εκείνων δηλαδή που άσκησαν στην περιοχή νόμιμη ή παράνομη πειρατεία. Χαρακτηριστικό του νησιού υπήρξε μέχρι τα μέσα ακόμη του εικοστού αιώνα η άφθονη οινοπαραγωγή και, μέχρι σήμερα, η κορυφαία ποιότητα του μελιού του.

Τα ερείπια της αρχαίας Πόλης βρίσκονται στο ύψωμα της Αγίας Μαρίνας. Η σημερινή Χώρα αποτελείται από δύο οικισμούς εξαιρετικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το Κάστρο και το Χωριό. Στον όρμο της Αλοπρόνιας υπάρχει τρίτος οικισμός, προβλήτας και μικρό αλιευτικό καταφύγιο. Αξιοθέατα είναι η Επισκοπή, ταφικό μνημείο του 2ου – 3ου αι. μ.Χ. μετασκευασμένο σε χριστιανικό ναό και το καστρομοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (1690).

Οι Σικινιώτες συνεχίζουν αβίαστα τα έθιμα και τη φιλοξενία των προγόνων τους. Γνωρίζονται μεταξύ τους σε βάθος γενεών. Οι κοινές εκδηλώσεις τους αποπνέουν άρωμα παλαιού, λεπτού πολιτισμού. Παράγουν σε μικρές πια ποσότητες γεωργικά προϊόντα με την ίδια άριστη ποιότητα και προσπαθούν όπως πάντα να δημιουργήσουν σύγχρονες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στο νησί, προσέχοντας να μην το πληγώσουν. Το “άστρο” του νησιού έχει φέρει τα τελευταία χρόνια κοντά του πολλούς φίλους που αντιλαμβάνονται και σέβονται τις ιδιαιτερότητες μιας νησιωτικής κοινωνίας και στέκονται στο πλευρό της.

Από το 2011 η Σίκινος αποτελεί ένα Δήμο του νομού Κυκλάδων. Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει με τον Πειραιά, το Λαύριο και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες, απλωμένες στο έβγα των φαραγγιών και κάτω από απόκρημνα βράχια.
Οι παραλίες Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Για τις υπόλοιπες μπορείτε να πάτε είτε από τα μονοπάτια είτε με το καΐκι.

Σε όλες τις Κυκλάδες επικρατεί η τάση να κατασκευάζουν περιττούς δρόμους στις πιο κρυφές και παρθένες τοποθεσίες, θυσιάζοντας τη μαγεία και τη φυσική ισορροπία του τοπίου. Αυτό δεν συμβαίνει στις παραλίες της Σικίνου.
Ο επισκέπτης πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των ντόπιων να προστατέψουν το νησί τους και να μην απαιτεί ευκολίες που αλλοιώνουν και τελικά καταστρέφουν ό,τι αξίζει σε αυτά τα μέρη.
Χάρτης Παραλιών

Χάρτης και παραλίες για το Google Earth: KMZ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Ο ναός της Επισκοπής

    Είναι το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο της Σικίνου. Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελλιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών. Η Επισκοπή στέκεται ακόμη σιωπηλή και αινιγματική: αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Όμως το οικοδόμημα αυτό με τις υπόγειες θολωτές κρύπτες έχει τον αρχιτεκτονικό τύπο των ρωμαϊκών μαυσωλείων: πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αι. Πάντως, γύρω στον 17ο αι., μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο. Το μνημείο στέκει όρθιο μέχρι τις μέρες μας με ευανάγνωστα τα σημάδια των εποχών που του έδωσαν την αλλόκοτη όσο και μοναδική μορφή του.
  • Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής)

    Χτίστηκε το 1690 και ήταν γυναικείο μοναστήρι. Υπήρξε το ύστατο αλλά μάταιο οχυρό των κατοίκων από τις αρπαγές, τους βιασμούς και τις λεηλασίες: ούτε η βαρειά ξύλινη πόρτα, ούτε οι ψηλοί τοίχοι, ούτε οι κρύπτες, οι «ζεματίστρες», τα μυστικά περάσματα, οι πολεμίστρες, οι έξοδοι διαφυγής με σκοινιά προς τον γκρεμό αλλά ούτε και οι δεήσεις εμπόδιζαν τους πειρατές που ερήμωσαν αρκετές φορές το νησί.Το 1834 με διαταγή του Όθωνα το μοναστήρι διαλύεται και οι οκτώ γηραιές μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες σικινιώτικες οικογένειες μέχρι το θάνατό τους.Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο το απόγευμα.
  • Ο ναός της Παντάνασσας

    Ο ναός βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου. Χτίστηκε το 1787 και περιέχει επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  • Έκθεση εικόνων μεταβυζαντινής εποχής.

      Βρίσκεται στην πλατεία και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Δημοτικού καταστήματος. Περιλαμβάνει εικόνες της μεταβυζαντινής εποχής: μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης πολλοί αγιογράφοι κατέφυγαν στην ενετοκρατούμενη Κρήτη. Γύρω στον 16ο αιώνα αναπτύχθηκε η λεγόμενη Κρητική Σχολή, στην οποία ανήκουν και οι εικόνες της Σικίνου. Η έκθεση λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και τον υπόλοιπο χρόνο οι εικόνες πέρνουν τη θέση τους στο Ναό της Παντάνασσας.  
  • Λαογραφικό μουσείο

    Βρίσκεται στο Χωριό και στεγάζεται σ΄ένα παλιό ελαιοτριβείο.
  • Μαύρη Σπηλιά

    Είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Διαδρομές Σικίνου

Για τον περιπατητή η Σίκινος έχει φυλαγμένο το καλύτερο κομάτι της: απομεινάρια αρχαίων οικισμών, απόμακρες παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες διάσπαρτες στη σικινιώτικη εξοχή καθώς και μια
χλωρίδα και πανίδα που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Η κοινοτική αρχή της Σικίνου προβάλλει ως μια από τις προτεραιότητές της την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Σικίνου και τη συντήρηση των μονοπατιών. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να προμηθευτείτε τον πεζοπορικό χάρτη της Σικίνου (έκδ. Terrain).

Τα μονοπάτια διατρέχουν ολόκληρο το νησί. Κάποιες τυπικές διαδρομές είναι:

Κάστρο – Αλοπρόνοια

παίρνοντας το παλιό καλντερίμι που συνέδεε τη Χώρα με την Αλοπρόνοια. Το καλντερίμι ξεκινά το κατέβασμα πίσω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο. Συναντά την άσφαλτο περνώντας πίσω από το κέντρο «Θημωνιές». Από εκεί συνεχίζει άλλο μονοπάτι από την άλλη πλευρά του δρόμου.

Κάστρο – Επισκοπή – Άγιος Παντελεήμονας – Αλοπρόνοια

πεζοπορία 13 χλμ (γύρω στις 4 ώρες).

Κάστρο – Μάλτα

το μονοπάτι ξεκινά από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, περνά κοντά από το ελικοδρόμιο και φτάνει μέχρι τον προφήτη Ηλία οπότε αρχίζει η κατάβαση μέχρι την παραλία του Μάλτα (6,5 χλμ, λιγότερο από 2 ώρες).

 

ΑΓΟΡΑ

Επισκεφθείτε την Σίκινο για ήσυχες διακοπές, μακριά από τα κοσμικά και θορυβώδη μέρη. Στις παραλίες της θα περάσετε αξέχαστες ώρες χαλάρωσης απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Περπατώντας στα σοκάκια της Χώρας θα ταξιδέψετε στις γειτονιές του ονείρου…

Η Σίκινος αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού τόσο για την διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του νησιού, την προστασία της φύσης και των ανθρώπων του από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη όσο και για την ενθάρρυνση του εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικού, περιπατητικού, επιστημονικού, οικοτουρισμού κλπ).

Στην Αλοπρόνοια και στη Χώρα λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες του νησιού, καθώς και ταβέρνες και μπαρ.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληροφορίες Ακτοπλοϊκών Δρομολογίων

Ταξιδιωτικό πρακτορείο Σικίνου, Ιωάννης Κουντούρης 22860 51168, 6936-621946
Λιμεναρχείο Σικίνου 22860 51121
Λιμεναρχείο Πειραιά 210 422600
τα δρομολόγια από Πειραιά
Πού βρίσκονται τα πλοία αυτή τη στιγμή δείτε εδώ

Μετακινήσεις πάνω στο νησί

Λεωφορείο Τακτικά δρομολόγια Αλοπρόνοια – Χώρα – Επισκοπή (τηλ. οδηγού: 6937 865866)
Ενοικιαζόμενα μηχανάκια Πληροφορίες  6937-865866)
Ταξί Στη Σίκινο δεν υπάρχει ταξί, υπάρχει όμως η βάρκα του Δημήτρη  για τις παραλίες τηλ:6937-261800
άλλα μέσα Η Σίκινος διαθέτει ελικοδρόμιο